Voor het klimaat
telt elke cent
Voor het klimaat telt elke cent
telt elke cent
“Ik dacht dat beleggen enkel voor de rijken was”
Gerrit Jalet (43 jaar) is overtuigd van duurzaam beleggen en gaat zelf op zoek naar bedrijven waar hij achter staat. “Te weinig beleggers stellen zich vragen. Ze geloven liever dat het allemaal greenwashing is. Zo vind je altijd wel een excuus om niet te moeten veranderen.”
“Ik zie mezelf als een ‘planktonnetje’”
– Mijn drempel
De beurs, dat was voor mij iets voor de rijken. Grote winsten behalen interesseert me niet echt. Voor mij is geld ook niet het belangrijkste in het leven. Ik heb al redelijk wat vrijwilligerswerk gedaan. Daar word je financieel niet rijk van, maar op sociaal vlak des te meer.
Greenwashing is een probleem. Bedrijven kunnen schrijven wat ze willen
Voor ik begon met beleggen, vond ik vooral het gebrek aan kennis een probleem. Ik heb helemaal niet zoveel geld. Waar moet ik het dan insteken? Ik zie mezelf als een ‘planktonnetje’ in de beleggerswereld.
Ook greenwashing vind ik een probleem, maar zeker geen reden om niet aan duurzaam beleggen te doen. Integendeel. Het motiveert me om via allerlei kanalen op te zoeken of bedrijven wel zo duurzaam zijn als ze beweren.
– Mijn oplossing
Tweeënhalf jaar geleden heb ik een werkongeval gehad. Het verdict was een zware hernia en een operatie drong zich op. Tijdens mijn herstel lag ik wekenlang op bed en had ik veel tijd. Ik ben me toen gaan verdiepen in duurzaam beleggen door een cursus te volgen bij Duurzaam Beleggen Academy, podcasts te beluisteren en door veel te lezen.
Het blijft een uitdaging. Je zoekt dingen op, maar die veranderen ook weer. Je vindt bijvoorbeeld een bedrijf met een goede duurzaamheidsscore, maar een jaar later kan die score al helemaal anders zijn, omdat het bedrijf bijvoorbeeld in een schandaal is beland.
Ook in een fonds zit soms wel eens een bedrijf dat niet strookt met je overtuigingen. Dan moet je afwegingen maken en bots je op grenzen. Nu denk ik: 100% perfect bestaat niet. Ik stel mij gewoon vragen en zoek wat informatie op.
Ik vind dat te weinig beleggers zich zulke vragen stellen. Ze stellen liever dat het toch allemaal maar greenwashing is en dat duurzaamheid alleen maar meer regeltjes brengt. Zo vind je altijd wel een excuus om niet te moeten veranderen.
– Mijn impact
Een derde van mijn beleggingsgeld zit in bankfondsen. Daarmee is het begonnen voor mij. Het zijn zogenaamde artikel 9-fondsen. Die gaan het verst op het vlak van duurzaamheid. Een ander derde zit in passieve beleggingsfondsen (ETFs) die eveneens gericht zijn op duurzaamheid.
Maar ondertussen ben ik wel wat gebeten door de beleggingsmicrobe en beleg ik ook in individuele aandelen. Met een deeltje van mijn geld doe ik aan impactbeleggen. Daarbij komt bijdragen aan een betere wereld op de eerste plaats. Rendement is meer een bijzaak, ook al verliest niemand graag geld. Maar liever geld verliezen met iets goeds, dan verdienen aan iets slechts.
De volgende generatie recht in de ogen kunnen kijken is veel meer waard.
Er zijn wel wat jonge bedrijven waar ik achter sta, al weet je niet zeker of hun verhaal zal uitkomen. Je loopt dus soms meer risico. Ik heb bijvoorbeeld geïnvesteerd in waterbedrijven als Ekopak en NX Filtration. Ik zit ook in Inclusio, een vastgoedbedrijf dat woningen verhuurt aan mensen die het moeilijk hebben. Ze hebben ook voorzieningen voor vluchtelingen en mensen met een beperking.
Ik hoop dat meer en meer mensen rekening gaan houden met duurzaamheid wanneer ze beleggingsbeslissingen nemen. De laatste twee jaar was dit financieel misschien niet altijd de meest rendabele keuze, maar de volgende generaties recht in de ogen kunnen kijken is veel meer waard, toch?
Andere testimonials
Evelien Marlier (39 jaar) heeft ontdekt dat duurzaam beleggen minder moeilijk is dan ze dacht. “Ik wil vooral bedrijven of organisaties steunen met een goed verhaal. Het rendement is mooi meegenomen, maar duurzaamheid primeert voor mij.”
Paul Buysens (43 jaar) investeert met Incofin cvso in microkredieten, kleine leningen aan boeren en ondernemers in het globale zuiden. “In België beseffen we niet altijd dat financiële diensten eigenlijk essentiële diensten zijn.”
Nina Maat (26 jaar) is de oprichter van Muce, het eerste pop-up museum voor circulaire economie. “Ik ben me bewust van de impact van mijn centen. Daarom ben ik ook van bank veranderd.”
Karel Lootens (50 jaar) is medeoprichter van Wooncoop, een coöperatie die duurzame vastgoedprojecten ontwikkelt en beheert. “Het is fijn dat we mensen doen nadenken. Moet ik per se eigenaar zijn? Heb ik een baksteen in de maag? En voor investeerders, moet ik per se het hoogste rendement hebben?”
Britt Buseyne (31 jaar) is podcastmaker en docent duurzaam ondernemen. Ze is op zoek gegaan naar manieren om het engagement van haar moeder voort te zetten. “Door mijn investeringen leeft mijn mama en haar missie om voor iedereen te zorgen nog altijd een beetje door.”
Piet Colruyt (54 jaar) heeft een antwoord op zijn klimaatzorgen gevonden in impactinvesteren. “Investeringen met een fair rendement en een grote impact op de maatschappij en de planeet moeten we sneller bij het brede publiek krijgen.”
Mark Vandevelde (48 jaar) bracht met Komrads duurzame sneakers op de markt. “De paradox is dat bedrijven die helemaal niet inzitten met het klimaat, het op korte termijn wel goed kunnen doen.”
Griet Van Mierlo (65 jaar) overweegt al langer om te beleggen, maar heeft nog nooit de stap gezet. “Voor mij zou het een oplossing zijn als ik ergens rechtstreeks in zou kunnen beleggen, zodat ik weet wat er met mijn spaargeld gebeurt.”
Tom Van den Berghe (52 jaar) is de stuwende kracht achter Towards Sustainability, het grootste duurzaamheidslabel voor financiële producten in ons land. “We willen de eerste stap zijn in duurzaam beleggen, een garantie op een minimale kwaliteit. Wie dat wil, kan daarna gerust nog verder gaan.”
Eva Van Hende (41 jaar) is verantwoordelijk voor duurzaamheid, registratie en veldproeven bij Biotalys, een beursgenoteerd bedrijf dat biologische gewasbescherming ontwikkelt. “Wist je dat 30 procent van al ons voedsel verloren gaat? Die verspilling, daar strijden we tegen.”
Hugo Van Dienderen (81 jaar) is medeoprichter van de actiegroep Grootouders voor het Klimaat. “Ik vind het belangrijk te doen wat je zegt, ook financieel.”
Met Finance is fun geeft Vera Smets opleiding over hoe je de cijfers van een bedrijf moet begrijpen, maar dat maakt haar nog geen klassieke belegger. “Voor mij is het emotionele rendement het belangrijkste. Ik wil fier kunnen zijn op wat ik heb gedaan.”
Thomas Smolders (31 jaar) is overtuigd dat duurzaam beleggen ook financieel steek houdt. “Het lijkt mij beter dan te blijven investeren in bedrijven met verouderde businessmodellen en een achterhaalde visie op de toekomst.”
Gratis e-book – Impact met je geld in 4 stappen
Met dit e-book leer je slimmer en vooral duurzamer om te gaan met je geld. Je zal de duurzame belegger in jezelf ontdekken, een plan leren opmaken en een aanpak vinden die werkt voor jou.