Voor het klimaat telt elke cent

Voor het klimaat

telt elke cent

Nina Maat

“De informatie van banken moet toch veel toegankelijker kunnen”

Nina Maat (26 jaar) is de oprichter van Muce, het eerste pop-upmuseum voor circulaire economie. “Ik ben me bewust van de impact van mijn centen. Daarom ben ik ook van bank veranderd.”

“Veel financiële kennis heb ik niet. Dat ontbrak op school”

– Mijn drempel

Ik heb de ambitie om iets op te bouwen, om het beter te doen dan mijn ouders ook. Ik heb tijdens mijn studentenjaren begrepen dat je daarvoor moet sparen en beleggen. Zodra ik mijn eerste loon kreeg, ben ik ook begonnen met pensioensparen. Maar veel financiële kennis heb ik niet. Dat ontbrak op school.

Om echt hulp te krijgen, heb je veel geld nodig

Ik wil liever beleggen met een bank, ook al vertrouw ik de sector niet volledig. Het lijkt me soms meer een kaartenhuis dat op instorten staat. Er is ook te weinig transparantie. Wat ze duurzaam noemen, verandert elke keer weer. En als je dieper gaat graven in een beleggingsfonds, merk je snel dat ze niet echt goed bezig zijn.

Het zou toch mooi zijn, mochten banken mensen meer begeleiden en echt ondersteunen. Om echt hulp te krijgen, heb je veel geld nodig. Zo blijft het toch elitair. Ook hun informatie zou veel toegankelijker moeten zijn, vertaald op mensenmaat. Dat moet beter kunnen.

“Ik ben van bank veranderd”  

– Mijn oplossing

Ik ben me bewust van de impact van mijn centen. Daarom ben ik ook van bank veranderd. Ik had toen eerst de Bankwijzer van Fairfin ontdekt en mijn grootbank scoorde niet zo goed. Daarop ben ik wat op onderzoek uitgetrokken. Uiteindelijk heb ik toen gekozen voor een kleinere spaarbank.

Ik ben die bank binnengestapt met de vraag wat hun meest duurzame fonds is met een gematigd risico. Ik had ter voorbereiding wel al op de website gekeken, maar ik vind het belangrijk om met echte mensen te praten.

Dat gesprek is best goed verlopen. Alles is me stap voor stap uitgelegd. Sindsdien heb ik wel nog een opleiding duurzaam beleggen gevolgd bij Duurzaam Beleggen Academy. Dat gesprek zou nu beter gaan. Ik zou alleszins beter weten wat te vragen.

Ik worstel ermee dat mijn geld niet helemaal goed is belegd vandaag. Na drie jaar staat mijn fonds behoorlijk in het rood. Ik vertrouw het nog wel, en ik geloof ook in het belang van spreiding, maar misschien zou ik het vandaag anders aanpakken. Ik kijk ernaar uit te veranderen als mijn verlies goed is gemaakt.

“Dat ik duurzaam spaar, geeft me een zekere trots””  

– Mijn impact

Dat ik nu spaar bij een meer duurzame bank, geeft mij een zekere trots. Ik vertel daar ook over tegen vrienden. Ik zit bij die bank om die en die reden. En jij? vraag ik dan. Dat klinkt misschien een beetje betweterig, maar soms mag dat wel eens (lacht).

Ik zie duurzaam beleggen als een manier om betrokken te zijn bij wat er gebeurt. Als je wilt beleggen, moet je op de hoogte blijven van wat er speelt in de wereld. Beleggen zal nooit echt mijn prioriteit zijn, maar het zou wel geweldig zijn meer in lijn met mijn overtuiging te investeren.

 

Ik zie duurzaam beleggen als een manier om betrokken te zijn bij wat er gebeurt.

Droomt niet iedereen ervan om het goed te hebben? Maar toch ga ik me nooit echt thuis voelen in die financiële wereld. Liever een steentje bijdragen en verder een goed leven leiden, dan ergens een eiland kopen en daar rentenieren. Voor mij komt duurzaamheid dus op de eerste plaats, dan risico, want ik ben best voorzichtig, en dan pas rendement. 

Ik wil graag volgende stappen zetten en zoeken naar fondsen die inspelen op de circulaire economie. Maar wat zit er precies in die fondsen? Vaak gaat het niet om echt circulaire bedrijven, maar eerder over recycling. Misschien moet ik dan zelf wat bedrijven gaan uitkiezen. Er zijn succesvolle circulaire bedrijven, bijvoorbeeld een bouwbedrijf dat materialen verhuurt. Maar mensen snappen dit soort as-a-service-modellen nog onvoldoende. We zijn niet gewend zo te rekenen. Ik ook nog altijd niet.

Andere bedrijven kopiëren dit model, maar ik merk dat ze vaak niet hun hele businessmodel veranderen. Natuurlijk kan je klein beginnen, maar na verloop van tijd moet toch het hele model circulair zijn, want anders is het geen strategie maar marketing.

Andere testimonials

Gratis e-book – Impact met je geld in 4 stappen

Met dit e-book leer je slimmer en vooral duurzamer om te gaan met je geld. Je zal de duurzame belegger in jezelf ontdekken, een plan leren opmaken en een aanpak vinden die werkt voor jou.

Scroll naar boven