Voor het klimaat telt elke cent

Voor het klimaat

telt elke cent

Evelien Marlier

“Ik had drempelvrees, wie kan je vertrouwen?”

Evelien Marlier (39 jaar) heeft ontdekt dat duurzaam beleggen minder moeilijk is dan ze dacht. “Ik wil vooral bedrijven of organisaties steunen met een goed verhaal. Het rendement is mooi meegenomen, maar duurzaamheid primeert voor mij.”

“Er is zoveel informatie”

– Mijn drempel

Van nature mijd ik liever financiële risico’s. Al heb ik dat ook van thuis meegekregen. Mijn ouders belegden soms wat, maar volgden het niet echt op, waardoor ze ook weleens wat geld verloren. Dat heeft mij voorzichtig gemaakt.

Anderzijds brengt een spaarrekening niets op, dus wil je wel iets doen, maar wat? Een gebrek aan informatie is niet het probleem, want die is er wel. Het is eerder een kwestie van door de bomen het bos te zien. Wie kan je vertrouwen? Dat gaf mij drempelvrees om eraan te beginnen.

 

Iedereen schreeuwt dat ze duurzaam zijn, maar wie is echt goed bezig?

Greenwashing is nog zo’n probleem. Iedereen schreeuwt dat ze duurzaam zijn, maar wie is echt goed bezig? Ik had een paar jaar geleden eens bij een bank gevraagd of ze een groen fonds hadden. Hun voorstel was zogenaamd duurzaam en nog lokaal ook. Toen ik wat beter naar de documenten keek, zag ik snel dat het niet klopte wat ze hadden gezegd. Het lijkt mij dat er niet altijd streng genoeg wordt toegekeken op die claims.

“Je kan al met kleine bedragen beleggen”

– Mijn oplossing

Voor mij hielp het dat mijn vriend is begonnen met beleggen. Zo had ik iemand dichtbij die wat uitleg kon geven. Tegelijk merkte ik dat ook andere mensen uit mijn omgeving er mee bezig waren. Wellicht omdat het spaarboekje minder opbracht door de hoge inflatie. Plus, we zijn op een leeftijd gekomen dat vrienden en kennissen voor het eerst wat geld opzij hebben staan. Het huis is gekocht, de afbetaling loopt, what’s next? 

Belangrijk voor mij was ook het besef dat je al met kleine bedragen kan beleggen en dat je het echt op lange termijn kan bekijken. Ik heb dus niet eerst 10.000 euro nodig. En ik hoef dus helemaal niet alle maanden aandelen te kopen of verkopen. Het leek mij allemaal zo complex en ik heb daar helemaal geen tijd voor. Nu heb ik door dat het best makkelijk is via een online platform en dat ik niet alle dagen de beurs moet volgen, want daar heb ik helemaal geen zin in.

Ook een webinar voor beginners bij Duurzaam Beleggen Academy heeft me geholpen. In een uur of anderhalf uur heb ik veel opgestoken, onder meer over waar je gratis en betrouwbare informatie vindt die toch bondig is. Vooral die betrouwbaarheid, is echt iets waar ik naar zocht.

“Alle beetjes helpen, denk ik dan”

– Mijn impact

Mijn eerste investering was een winwinlening aan een bedrijf dat waterzuivering doet. Het is een project van iemand die ik nog kende van op de middelbare school. Ik geloofde er wel in en bovendien ging 10 procent van de winst naar waterzuiveringsprojecten in Afrika en Azië. Dat vond ik een mooie combo, een stuk van de winst om de winwinlening te betalen en een stuk naar een goed doel.

 

Duurzaamheid primeert boven rendement.

Het mooie is dat ik die persoon recent weer ben tegengekomen. Ondertussen runt hij een bedrijf met meer dan 20 medewerkers, maar hij wist nog heel goed dat ik één van zijn eerste investeerders was. Hij heeft zijn droom kunnen waarmaken en heeft impact. Ik heb die impact dus onrechtstreeks ook mogelijk  gemaak. Dat en een mooi rendement, met een fiscaal voordeel erbovenop zelfs.

Ik heb nu wat meer geld naar mijn broker overgeschreven. Ik bekijk nog wat ik er precies mee ga doen. Duurzaamheid primeert daarbij boven rendement. Ik vind het vooral belangrijk lokale bedrijven of organisaties te steunen met een verhaal waar ik in geloof. Het rendement is mooi meegenomen natuurlijk. En als ik het op een rekening laat staan, brengt het ook niet veel op. 

Ik vind het belangrijker een steentje bij te dragen. Het helpt natuurlijk dat het over kleine bedragen gaat. Megawinsten kan ik toch niet verwachten. Maar alle beetjes helpen, denk ik dan.

Andere testimonials

Gratis e-book – Impact met je geld in 4 stappen

Met dit e-book leer je slimmer en vooral duurzamer om te gaan met je geld. Je zal de duurzame belegger in jezelf ontdekken, een plan leren opmaken en een aanpak vinden die werkt voor jou.

Scroll naar boven