Voor het klimaat telt elke cent

Voor het klimaat

telt elke cent

Hugo Van Dienderen

“Alle grootouders zijn bezorgd om hun kleinkinderen”

Hugo Van Dienderen (81 jaar) is medeoprichter van de actiegroep Grootouders voor het Klimaat. “Ik vind het belangrijk te doen wat je zegt, ook financieel.”

“Oliebedrijven die de transitie steunen? Natuurlijk greenwashing”

– Mijn drempel

Vandaag zien we wereldwijd heel wat veranderen. Daarvoor hebben we veel te danken aan de klimaatjeugd. Zonder hen geen Europese Green Deal. Maar actie blijft nodig om de sense of urgency te behouden. Ik ben een aanhanger van de actieve hoop. We kunnen het ergste nog voorkomen. Het moet wel! Dat drijft veel grootouders.

Klimaatontkenners zijn ondertussen wat in de marge verdwenen. Zelfs oliebedrijven steunen nu de transitie. Al is dat natuurlijk greenwashing, want ondertussen blijven ze investeren in de ontginning van nieuwe bronnen. Maar ze verstoppen het toch al.

Actie blijft nodig om de sense of urgency te behouden.

We willen de druk opvoeren op bedrijven, maar ook op de politiek. De overheid zou toch meer kunnen doen, het staat tenslotte in het regeerakkoord. Belfius zou bijvoorbeeld een echte klimaatbank kunnen worden, die investeringen doet op lange termijn. De bank is toch gered met belastinggeld? De ASLK is in de negentiende eeuw opgericht om mensen aan een huis te helpen, waarom nu geen bank om mensen hun huis te isoleren?

“Wij zijn overgestapt van bank”  

– Mijn oplossing

In de jaren zeventig was ik al bezig met ethisch beleggen. Het rapport van de Club van Rome had toen al op de eindigheid van grondstoffen gewezen en ik was betrokken in de milieubeweging. Ik vind het gewoon belangrijk ook financieel te doen wat je zegt.

Op een vredesconferentie in Engeland was ik een quaker tegengekomen die vertelde over een fonds dat onder meer niet investeerde in wapens en tabak. Daar ben ik ingestapt. Met uitsluiten van fossiele brandstoffen was toen nog niemand bezig, al wisten de oliebedrijven zelf wel al wat de gevolgen zouden zijn. Later heb ik nog andere duurzame fondsen leren kennen.

Ik heb er nooit aan gedacht om zelf obligaties of aandelen te kopen. Ik heb altijd vertrouwd op de bank. We zaten bij de ASLK. Die hielp mensen met een hypotheek, daar konden we ons in vinden. Nadien is de bank overgenomen en steeds meer onverantwoorde dingen gaan doen. Ze ging volop mee in het financiële spel. Dat hadden we door. We zijn daarom overgestapt.

Ik ben toen met verschillende banken gaan praten en ik heb gekeken wie goed scoort bij Fairfin. Ik vind dat je gewoon zo goed mogelijk moet proberen te doen. Daar moet je naar streven. Verder moet je mild zijn. Dat komt misschien met de jaren. Mild voor jezelf, maar ook voor je bankier bijvoorbeeld. Ook mijn huidige bank heeft nog verbeterpunten. Die heb ik al verschillende keren aangekaart. Ik heb telkens een vriendelijk antwoord gekregen. 

“Ik ben met elk van mijn kleinkinderen gaan praten bij de bank”  

– Mijn impact

Nu ben ik 80 jaar. Voor onze kleinkinderen zal het moeilijker zijn om te starten in het leven. Elke maand stort ik een klein bedrag voor hen via een spaarplan in duurzame fondsen. Met elk van mijn kleinkinderen ben ik hierover gaan praten bij de bank en dat ging telkens ook over duurzaamheid. Zo hebben ze toch wat bijgeleerd.

Het draagt bij aan mijn geluk dat ik mijn engagement ook financieel kan doortrekken.

Ik ben ook aandeelhouder bij een vijftal energiecoöperaties. Bij een aantal al vele jaren. Dat heeft me al een aantrekkelijk rendement opgeleverd, al ben ik ook wel al eens geld verloren. 

Ach, ik ben een gelukkig man. Mijn vrouw en ik zijn 56 jaar samen, met de kinderen en kleinkinderen gaat het goed, en dankzij de Grootouders voor het Klimaat kunnen we een maatschappelijke rol blijven spelen en opkomen voor rechtvaardigheid. En als ik dat engagement ook financieel kan doortrekken, draagt dat bij aan mijn geluk. En of het ook makkelijk is? Ik steek er alleszins weinig tijd in.

Andere testimonials

Gratis e-book – Impact met je geld in 4 stappen

Met dit e-book leer je slimmer en vooral duurzamer om te gaan met je geld. Je zal de duurzame belegger in jezelf ontdekken, een plan leren opmaken en een aanpak vinden die werkt voor jou.

Scroll naar boven