Voor het klimaat telt elke cent

Voor het klimaat

telt elke cent

Griet Van Mierlo

“Ik wil duidelijkheid over wat er met mijn geld gebeurt”

Griet Van Mierlo (65 jaar) overweegt al langer om te beleggen, maar heeft nog nooit de stap gezet. “Voor mij zou het een oplossing zijn als ik ergens rechtstreeks in zou kunnen beleggen, zodat ik weet wat er met mijn spaargeld gebeurt.”

“Ik had altijd twijfels bij de financiële wereld”

– Mijn drempel

Ik heb nooit de tijd vrij gemaakt om me te verdiepen in beleggen. Als alleenstaande moeder had ik daar ook het geld niet voor. Het beetje dat ik had, daarmee ben je zo’n klein schakeltje, dat weegt niet op tegen de tijd die je nodig hebt om alles uit te pluizen. Ik dacht, ik draag al op andere manieren bij aan een betere wereld.

Ik had ook altijd mijn twijfels bij de financiële wereld. Je weet dat banken nog in de wapenindustrie en andere schadelijke zaken zitten. Ik weet dat er ook meer ethische banken bestaan, maar vandaag profileren ze zich allemaal zo, terwijl je toch niet weet waarin ze investeren.

Je weet niet waarin de banken investeren.

Voor mensen zoals ik is het niet duidelijk genoeg. Ik heb een vriendin die net een behoorlijk bedrag heeft geërfd en wil ethisch beleggen, maar ze kent er niets van. Zij weet niet wat ze met haar geld moet doen.

Zelf heb ik niet het geld om veel te beleggen. Mensen die dat wel hebben, hoop ik dat ze echt duurzaam investeren. Misschien is het gewoon niet genoeg geweten dat het kan?

“Coöperaties spreken mij aan”

 

– Mijn oplossing

Alles van coöperaties spreekt mij aan. Dat idee van samenwerken lijkt bijvoorbeeld goed te werken voor arme boeren in het zuiden. Dan vraag ik mij af waarom we dat model niet meer zien of waarom we dat niet op grotere schaal doen.

Ik ga zelf al heel lang naar de Wassende Maan, een biodynamische boerderij. Die manier van werken is goed voor het klimaat. Ik heb ook ooit gekeken om aandelen te kopen bij een energiecoöperatie, maar ik heb het uiteindelijk niet gedaan. Wellicht had ik toen weer net andere kosten.

Voor mij is het een oplossing als ik ergens rechtstreeks in zou kunnen beleggen, zodat ik weet wat er met mijn spaargeld gebeurt. Nu weet je helemaal niet wat de banken met je geld doen. 

Wat ik bijvoorbeeld leuk zou vinden, is dat ergens een windmolen staat die er voor een stukje met mijn geld is gekomen. Ik weet nog, toen de eerste windmolens er kwamen, ben ik daar eens tegen gaan staan. Ik ben er speciaal heen gereden, zo benieuwd was ik.

“Kunnen we geen groepsaankopen doen?”  

– Mijn impact

Mocht ik meer geld hebben, ik zou het zeker in iets steken waarvan je weet dat het mensen helpt die getroffen zijn door de klimaatverandering. Duurzaamheid zou bij mij zeker op de eerste plaats komen.

Ik wil vooral duidelijkheid. Ik wil weten wat banken met mijn geld doen. En ik wil van iemand horen: dat is een bank die goed bezig is. We weten daar allemaal te weinig van.

Duurzaamheid zou bij mij zeker op de eerste plaats komen.

Ach, het is allemaal zo complex. Het is zoals bij al die premies voor zonnepanelen bijvoorbeeld. Die veranderen ook om de zoveel tijd, waardoor je plots weer onder druk wordt gezet om nog snel iets te doen voor het eind van het jaar. Zouden we voor beleggen ook niet een soort van groepsaankopen kunnen doen? Daar zou ik me beter bij voelen.

Andere testimonials

Gratis e-book – Impact met je geld in 4 stappen

Met dit e-book leer je slimmer en vooral duurzamer om te gaan met je geld. Je zal de duurzame belegger in jezelf ontdekken, een plan leren opmaken en een aanpak vinden die werkt voor jou.

Scroll naar boven