Voor het klimaat telt elke cent

Voor het klimaat

telt elke cent

Vera Smets

“Duurzaam is zo’n goedkoop woord geworden”

Met Finance is fun geeft Vera Smets (59 jaar) een opleiding over hoe je de cijfers van een bedrijf moet begrijpen, maar dat maakt haar nog geen klassieke belegger. “Voor mij is het emotionele rendement het belangrijkste. Ik wil trots kunnen zijn op wat ik heb gedaan.”

“Banken willen natuurlijk vooral fondsen verkopen”

– Mijn drempel

Als je de keuze hebt om duurzaam te beleggen,laat dat dan je kleine bijdrage zijn.

Zelf ben ik geen klassieke belegger die aandelen en obligaties koopt. Het interesseert me wel, maar ik vind de risico’s te groot. Mocht ik beleggen, zou ik eerder voor een gemengd fonds gaan. Ik zou wel voor een duurzaam fonds kiezen. Als je die keuze hebt, laat dat dan je kleine bijdrage zijn.

Ik heb daar nog geen gesprek over gevoerd met mijn bank, moet ik eerlijk zijn. Duurzaam is zo’n goedkoop woord geworden. Iedereen gebruikt het. Hoe kan je het dan vertrouwen? Bij de bank zullen ze wel een uitleg geven, maar die willen natuurlijk vooral fondsen verkopen. Er is ook niets mis met verkopen. Maar ik zou toch wat advies willen van een onafhankelijke speler.

Ik werk vaak voor grote bedrijven. Die hebben allemaal financiële doelen. Die ken ik, dat is mijn ding. Nu komen daar steeds meer andere doelen bij, zoals het verminderen van de uitstoot bijvoorbeeld. Eigenlijk zouden beleggers die op dezelfde hoogte moeten plaatsen als de financiële doelen, want het is zo dat je weet welk bedrijf ermee bezig is.

“Ik geloof heel erg dat duurzaamheid opbrengt”

– Mijn oplossing

Voor mij is het emotionele rendement het belangrijkste bij beleggen. Wat maakt mij gelukkig? Dat gaat zowel op voor geld als voor tijd, de twee zaken die je kunt investeren. Ik wil trots kunnen zijn op wat ik heb gedaan.

Als ik nadenk over beleggen en investeren gaat het voor mij over geld, maar ook over tijd. Die is erg democratisch verdeeld. We hebben allemaal 24 uur op een dag, of je nu Bill Gates bent of op straat leeft. We moeten vooral tijd investeren in wat ons gelukkig maakt. Voor mij is dat bijvoorbeeld wandelen in het bos. Daar post ik geregeld over op sociale media.

De simpele dingen in het leven, daar wil ik voor pleiten. Ik merk vaak bij ondernemers die succesvol worden, dat ze hun uitgaven aanpassen, vanwege de status of omdat ze in de overtuiging leven dat spullen hen gelukkiger maken. Voor veel mensen is geld een verslaving.

Vaak zijn die mensen er ook van overtuigd dat duurzaamheid betekent dat ze minder rendement zullen hebben. Ik geloof net heel erg dat het opbrengt. In mijn opleidingen toon ik dat aan met verschillende business cases. Als een bedrijf niet met duurzaamheid bezig is, komt het vroeg of laat voor kosten te staan. Die vermijden, dat is het rendement op de investering. Voor mij is het duidelijk, als een bedrijf inzet op duurzaamheid is dat goed voor een aandeel, het kan de koers ondersteunen.

“Ik investeer in een project dat strijdt tegen armoede in de gemeente”

– Mijn impact

Onze grootste investering zijn de appartementen die we twintig jaar geleden hebben gebouwd hier in de buurt. We hebben daarbij enorm ingezet op duurzaamheid, onder meer door niet alleen zonnepanelen maar toen al warmtepompen te installeren. Iedereen verklaarde ons gek dat we zo’n dure investeringen deden in vastgoed om te verhuren, maar wij zijn daar trots op. Dat is dat emotionele rendement.

We willen vooral actie ondernemen met kleinschalige projecten die klimaatverandering tegengaan.

Met een paar vriendinnen zijn we enkele jaren geleden beginnen nadenken over wat we nog meer kunnen doen om iets terug te geven. Zo zijn we 4planet vzw gestart. Wij willen vooral actie ondernemen met kleinschalige projecten die de klimaatverandering tegengaan. Zo hebben we al een bos geplant in onze gemeente en nu hebben we een project lopen rond de mus, de vogel van het jaar, in samenwerking met tien scholen.

Zulke dingen vind ik fijn. Ik ben ook al tien jaar vrijwilliger bij Appel&Ei, een project dat strijdt tegen de armoede in onze gemeente. We helpen meer dan 100 gezinnen aan goedkopere voeding, er is een ontmoetingsruimte, huiswerkbegeleiding, culturele activiteiten en een kapper voor 1 euro. Samen met heel wat andere Schotense ondernemers ben ik ook sponsor. Dat gaat niet om grote bedragen, maar het houdt de organisatie overeind. 

Andere testimonials

Gratis e-book – Impact met je geld in 4 stappen

Met dit e-book leer je slimmer en vooral duurzamer om te gaan met je geld. Je zal de duurzame belegger in jezelf ontdekken, een plan leren opmaken en een aanpak vinden die werkt voor jou.

Scroll naar boven