Voor het klimaat telt elke cent

Voor het klimaat

telt elke cent

Britt Buseyne

“Ik had gelezen dat geld je grootste impact is”

Britt Buseyne (31 jaar) is podcastmaker en docent duurzaam ondernemen. Ze is op zoek gegaan naar manieren om het engagement van haar moeder voort te zetten. “Door mijn investeringen leven mijn mama en haar missie om voor iedereen te zorgen nog altijd een beetje door.”

“Ik wil zien wat mijn geld doet”

– Mijn drempel

Ik vond beleggen iets heel abstracts, terwijl ik wil ‘zien’ wat mijn geld doet. Ik ben gewoon geen cijfermadam. Ik ben ook niet goed in mijn boekhouding, ik ben daar niet graag mee bezig. Al dat soort zaken vraagt veel energie van mij. 

Als je niet goed bent in financiële zaken, dan ben je overgeleverd aan anderen.

Als je niet goed bent in financiële zaken, dan ben je overgeleverd aan het oordeel van anderen. En dan krijg je bijvoorbeeld van iemand te horen dat al dat ESG-beleggen toch niet zo duurzaam is als wordt gezegd. Dat maakt je wantrouwig en het zorgt voor teleurstellingen. 

Er is tegelijk veel en weinig informatie. Om goed te weten hoe een product in elkaar zit, is een document van twee pagina’s misschien te weinig. Maar hoeveel pagina’s moet ik dan wel lezen? Ik kies gewoon mijn battles. Nu zoek ik een fonds om voor een aanvullend pensioen te sparen. Om zeker te zijn dat het doet wat ik beoog, heb ik wel wat opzoekwerk. Ik ben daar al een half jaar mee bezig.

“Ik ben voorstander van rechtstreeks investeren in risicokapitaal.”

 

– Mijn oplossing

Toen mijn mama overleed, wilde ik haar erfenis gebruiken voor iets met een positieve impact op de omgeving. Toen ik met die vraag naar de bank ging, raadde een adviseur mij aan om in een thematisch beleggingsfonds te stappen met aandelen in verschillende duurzame projecten.

In het begin was ik een beetje onzeker over het rendement, maar in corona bleef mijn duurzaam fonds net opvallend goed overeind in vergelijking met mijn originele fonds. Dat heeft me helemaal overtuigd.

Daarna ben ik beginnen nadenken over wat ik nog kan doen. Ik had ergens gelezen dat je geld je grootste impact is. Van bank veranderen vind ik lastig, maar ik heb wel tijd in mijn beleggingsproducten gestoken. Het liefst van al zou ik in een fonds beleggen dat in coöperaties investeert, maar dat zou wellicht heel risicovol zijn.

Ik ben voorstander van rechtstreeks investeren in risicokapitaal. Ondertussen beleg ik in een paar duurzame coöperaties. Op die manier investeer ik niet alleen in een duurzame toekomst, maar leven mijn mama en haar missie om voor iedereen te zorgen ook nog altijd een beetje door.

“Ik wil zichtbare impact op mijn omgeving”

– Mijn impact

Ik wil liefst zichtbare impact op mijn omgeving. Als je belegging omhoog gaat in de app van de bank, krijg je misschien een korte dopaminekick. Beleggen in coöperaties daarentegen maakt je investering gewoon heel tastbaar. Je ziet letterlijk waarin je investeert.

Een deel van mijn mama haar erfenis heb ik bijvoorbeeld in De Wassende Maan geïnvesteerd, de coöperatie waar ik ook mijn groenten koop. Zo kan die nog meer mensen van gezonde, duurzame voeding voorzien. Tegelijk wordt mijn mama haar passie voor gezonde voeding verder doorgeven aan andere mensen.

Voor mij is het logisch dat een bedrijf vooral goed wil doen. 

Ik heb ook een lening gegeven aan Wooncoop. Zij streven ernaar om de huizenprijzen te stabiliseren, dat spreekt me aan. Ook dat ze bewust voor sociale projecten kiezen, sluit aan bij mijn visie duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid. 

In een Excel-bestand houd ik bij in welke coöperaties ik nog heb geïnvesteerd. Ik ben bijvoorbeeld aandeelhouder en klant bij Neibo, dat goedkope telecomdiensten aanbiedt. Dat een bedrijf vooral goed wil doen voor zijn omgeving is voor mij zo logisch. Waarom zou je het anders oprichten?

Andere testimonials

Gratis e-book – Impact met je geld in 4 stappen

Met dit e-book leer je slimmer en vooral duurzamer om te gaan met je geld. Je zal de duurzame belegger in jezelf ontdekken, een plan leren opmaken en een aanpak vinden die werkt voor jou.

Scroll naar boven