Voor het klimaat telt elke cent

Voor het klimaat

telt elke cent

Karel Lootens

“Veel mensen maken zich zorgen over het thema wonen”

Karel Lootens (50 jaar) is medeoprichter van Wooncoop, een coöperatie die duurzame vastgoedprojecten ontwikkelt en beheert. “Het is fijn dat we mensen doen nadenken. Moet ik per se eigenaar zijn? Heb ik een baksteen in de maag? En voor investeerders, moet ik per se het hoogste rendement hebben?”

Investeerders worden voorzichtig als het woord coöperatie valt

– Mijn drempel

Waarin wij verschillen van een klassieke vastgoedontwikkelaar is dat wij een visie uitdragen; wij willen werken aan de betaalbaarheid van wonen. Dat maakt ons een impactgedreven bedrijf. Wij hebben dus een klassiek aanbod, maar met een extra laagje erboven. Maar net dat maakt mensen soms terughoudend om te investeren. Gaat dat wel lukken? Gaan die projecten wel opgeleverd worden? Het bezorgt hen toch wat schrik. 

Meer mensen moeten zich outen: ‘Dit doe ik met mijn spaarcenten’.

Dat wij impactgedreven werken zou net een meerwaarde moeten betekenen. In het buitenland vinden investeerders een collectief project vaak net positief, omdat de kans op leegstand lager is. Hier worden investeerders en banken net voorzichtig als het woord coöperatie valt.

Bij ons, Belgen, zit het niet in ons DNA om iets te doen met ons spaargeld. We zijn niet financieel geletterd. Dat is een probleem. Hoe gaan we om met ons spaargeld? In wat gaan we investeren? Wat zijn juist de financiële keuzes? Als we al eens iets doen met ons spaargeld, dan gaan we op zoek naar zekerheden, dan is het de bank die haar producten aanbrengt, of de overheid haar staatsbon.

We zijn ook niet gewoon om te praten over wat we doen met ons geld. Ik heb recent de fakkel doorgegeven bij Wooncoop, maar ik kan hier wel vertellen dat een stuk van mijn spaarcenten in de coöperatie zit. Eigenlijk zouden meer mensen dit moeten doen; zich outen: ‘Dit doe ik met mijn spaarcenten’.

Wij bouwen en renoveren voor onze coöperanten

– Mijn oplossing

Wij bouwen en renoveren woningen voor onze coöperanten en beheren het vastgoed. In verhouding tot hoeveel kapitaal ze inbrengen, betalen bewoners minder huur. Ook andere mensen kunnen bij ons investeren door aandelen te kopen of een lening te geven. Beide opties komen natuurlijk met hun eigen risico’s en rendement.

Er zijn ook investeerders die voor minimaal vijf jaar afzien van hun rendement. Dat noemenwe solidaire aandelen. Met dat geld financieren we een aantal wooneenheden die wij aanbieden aan de meest kwetsbare groepen. Zo kunnen we mensen die wat meer ondersteuning nodig hebben een duwtje in de rug geven met een kwaliteitsvolle woning.

De Wasserij in Antwerpen is een mooi voorbeeld van wat we doen. Dat is een project van 27 wooneenheden binnen een groter project. De tuin wordt gedeeld, er is een coworkingplek, logeerkamers, een gedeelde wasplaats en er is in autodelen is voorzien. Het is een collectief project, maar mensen kiezen zelf hoe intensief ze samenleven. Die diversiteit is ook leuk om te zien.

Coöperatief wonen is zinvol voor het klimaat en de portemonnee

– Mijn impact

Dat we bouwen met aandacht voor het klimaat is bijna vanzelfsprekend. Niemand zou het begrijpen als je vandaag niet min of meer klimaatneutraal bouwt. Omdat je dure technieken zoals een cv-installatie of een warmtepomp kan delen, spaar je niet alleen op de bouw- maar ook op de woonkosten. Het coöperatief woonmodel is dus zinvol voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee.

 

Door spullen te delen, al is het maar een boormachine, daalt je voetafdruk. En door ruimte te besparen en er zinvol mee om te gaan, worden andere dingen mogelijk. Meer openbare ruimte bijvoorbeeld. Of ruimte die je ook kan openstellen voor de buurt. 

Ben je blij als je centen naast een rendement ook lokale impact hebben?

Tijdens de pandemie hebben veel mensen begrepen hoe belangrijk sociale contacten zijn. Een goede babbel, samen een koffie of een pint drinken,… het maakt dat je gelukkiger gaat slapen en dat de wereld wat beter lijkt.

Het is fijn dat we mensen doen nadenken. Moet ik per se eigenaar zijn? Heb ik een baksteen in de maag? En voor investeerders, moet ik per se het hoogste rendement hebben? Of ben ik ook blij als mijn centen naast een rendement ook lokale impact hebben?


Disclaimer: Wooncoop is een partner van onze campagne. Zonder hun zeer gewaardeerde steun was deze niet mogelijk geweest.

Andere testimonials

Gratis e-book – Impact met je geld in 4 stappen

Met dit e-book leer je slimmer en vooral duurzamer om te gaan met je geld. Je zal de duurzame belegger in jezelf ontdekken, een plan leren opmaken en een aanpak vinden die werkt voor jou.

Scroll naar boven