Voor het klimaat telt elke cent

Voor het klimaat

telt elke cent

Eva Van Hende

“Wij strijden tegen voedselverspilling”

Eva Van Hende (41 jaar) is verantwoordelijk voor duurzaamheid, registratie en veldproeven bij Biotalys, een beursgenoteerd bedrijf dat biologische gewasbescherming ontwikkelt. “Wist je dat 30 procent van al ons voedsel verloren gaat? Die verspilling, daar strijden we tegen.”

 

“Het is lang wachten op goedkeuring”

– Mijn drempel

Gewasbescherming zal noodzakelijk blijven. Een boer zal altijd moeten strijden tegen natuurlijke vijanden en door de klimaatverandering zelfs nog meer. Wat we nodig hebben, zijn producten die zo snel mogelijk afbreken en dus niet nog lange tijd de natuur verstoren. 

Wat we nodig hebben, zijn producten die niet nog lange tijd de natuur verstoren.

Er zijn helaas nog weinig effectieve biologische bestrijdingsmiddelen goedgekeurd in Europa. Dat heeft onder meer te maken met strenge regels. Die zijn nodig, want pesticiden komen op grote schaal in het milieu terecht. Je wilt dus dat producten aan de hoogste vereisten op het vlak van veiligheid voldoen. Maar het maakt wel dat je na het ontwikkelen van een product nog makkelijk vijf jaar moet wachten op goedkeuring.

Ook voor de boer zijn er veel regels. Zo zijn er heel wat chemische producten waarvan de goedkeuring vervalt. Dat betekent minder zekerheid. En de boer leeft al met zoveel onzekerheid. Dus als een biologisch product even goed werkt en een chemisch product kan vervangen, dan is dat vooral weer een zorg minder voor hen.

“Haaien zijn niet zo praktisch om mee te werken”

– Mijn oplossing

Biotalys is een spin-off van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB). We ontwikkelen onze producten door gebruik te maken van het immuunsysteem van lama’s. Die hebben bijzondere antilichamen; heel klein, wat maakt dat ze weinig energie vragen om ze aan te maken, terwijl ze wel heel efficiënt zijn. Diezelfde antilichamen vind je ook bij haaien, maar die zijn een stuk minder praktisch om mee te werken.

De lama’s dienen alleen in het begin om de juiste antilichamen te vinden. Daarna maken we ons product met een fermentatieproces, zoals bier brouwen of brood bakken. Dat proces wordt onderzocht voor nog veel meer toepassingen, omdat je biologische inputs kan gebruiken en je dit proces potentieel zonder  fossiele grondstoffen zal kunnen voeren. . 

Uiteindelijk krijgen we korrels in poedervorm die je kan oplossen in water. De boer kan het dus gewoon gebruiken zoals hij vandaag zijn pesticiden gebruikt. Alleen is het een eiwit, dus compleet biologisch afbreekbaar. Bovendien is het in principe niet schadelijk voor de boer en niet voor de natuur en het klimaat.

 

“We willen snel een antwoord kunnen bieden op nieuwe ziekten”

– Mijn impact

We verwachten dit jaar de goedkeuring voor ons eerste product, maar zekerheid daarover hebben we niet. Het is nog geen commercieel product, want het kost nog meer om te produceren dan de boer kan betalen. We gaan er vooral verder mee testen, maar nu bij de landbouwers zelf in plaats van in veldproeven.

We hebben wel al een nieuwe versie klaar die we goedkoper kunnen maken, maar die moet nog goedgekeurd worden. Dat zal ten vroegste voor 2026 zijn. Er zijn dus wel wat risico’s voor wie aandelen in Biotalys koopt op de beurs, maar het is een lange termijnverhaal.

Onze grootste impact zit in de kern van onze activiteit.

We kunnen met onze technologie producten tegen heel veel verschillende ziektes en schimmels ontwikkelen. De uitdaging is daar zo snel mogelijk in te worden. Stel dat er een nieuwe ziekte opduikt, willen we daar vlug een antwoord op kunnen bieden.

Natuurlijk willen we ons onderzoek en onze productie zo schoon mogelijk doen. We nemen bijvoorbeeld maatregelen om de uitstoot en het afval van onze labo’s te verminderen. Maar het mooie is dat onze grootste impact in de kern van onze activiteit zit. Wist je dat 30 procent van al ons voedsel verloren gaat? Die verspilling, daar strijden we tegen.”

 

Disclaimer: Biotalys is een partner van onze campagne. Zonder hun zeer gewaardeerde steun was deze niet mogelijk geweest.

Andere testimonials

Gratis e-book – Impact met je geld in 4 stappen

Met dit e-book leer je slimmer en vooral duurzamer om te gaan met je geld. Je zal de duurzame belegger in jezelf ontdekken, een plan leren opmaken en een aanpak vinden die werkt voor jou.

Scroll naar boven