Voor het klimaat telt elke cent

Voor het klimaat

telt elke cent

Tom Van den Berghe

“Duurzaam beleggen is wellicht nog onvoldoende begrepen”

Tom Van den Berghe (52 jaar) is de stuwende kracht achter Towards Sustainability, het grootste duurzaamheidslabel voor financiële producten in ons land en Europa. “We willen de eerste stap zijn in duurzaam beleggen, een garantie op een minimale kwaliteit. Wie dat wil, kan daarna gerust nog verder gaan.”

Duurzaam beleggen is nog onvoldoende begrepen

– Mijn drempel

Er bestaat een grote inertie in onze samenleving. Veranderen is niet makkelijk. Het gaat traag. Het is ook geen kleine uitdaging waar we voor staan. Een economie die al ruim honderd jaar op fossiele brandstoffen draait, omkeren, begin er maar aan. En dat met alle geopolitieke gevolgen vandien. Maar dat wil niet zeggen dat het niet moet gebeuren.

Er is geen enkele reden waarom je minder rendement zou halen.

Wellicht is duurzaam beleggen nog onvoldoende begrepen. Veel mensen hebben een duurzame reflex wanneer ze een koelkast of groenten en fruit kopen. Ik zie niet in waarom ze niet dezelfde reflex zouden hebben als ze een financieel product kopen. Er is ook geen enkele reden waarom je minder rendement zou moeten halen of meer risico moet lopen. 

 

Er is meer educatie van de belegger nodig. Al wil ik ook niet alle verantwoordelijkheid bij hen leggen. Er bestaat veel informatie, maar niet altijd op maat van de particuliere belegger. Het is nochtans essentieel om alles goed uit te leggen, dat er bijvoorbeeld verschillende varianten van duurzaam beleggen bestaan. Dat is ook goed, want niet iedereen wil hetzelfde of vindt hetzelfde belangrijk.  

 

Het doel is greenwashing tegen te gaan

– Mijn oplossing

Ik ben wat onverwacht de financiële wereld ingerold. Ik heb filosofie en ethiek gestudeerd. Eerst heb ik een tijdje aan de universiteit gewerkt, daarna ben ik in de fondsensector begonnen. Door mijn achtergrond ben ik vrij snel aan standaarden rond ethisch en duurzaam beleggen beginnen te werken. Niet uit grote ongerustheid. Vooral omdat het mensen toelaat om te beleggen in lijn met hun waarden.

 

Met onze richtlijnen en aanbevelingen voor de sector waren we twintig jaar geleden voorlopers in Europa. In 2018 hebben we die herzien en er met steun van de bankenfederatie Febelfin een echt label van gemaakt, dat beheerd wordt door een aparte vzw, het Central Labeling Agency. 

Het doel van het Towards Sustainability-label is onder meer greenwashing tegen te gaan, want dat is niet goed voor de belegger, maar ook niet voor de markt.

 

Het idee is dat het label een minimale kwaliteitsnorm inhoudt voor duurzaam beleggen. Zie je het label, dan kan je op je beide oren slapen dat het fonds minimaal deftig is. Daarop gebeurt een onafhankelijke controle door Forum Ethibel. Als je dat wenst, kan je natuurlijk ook verder gaan.

Er zijn nu eenmaal verschillende meningen. De ene wil volledig fossielvrij beleggen, de andere is tegen kernenergie. Die diversiteit is ook goed. Het is aan de belegger om uit te maken wat bij hem of haar past. Met het label is er een ondergrens. Steenkool, tabak, schending van mensenrechten of nieuwe oliebronnen aanboren,.. dat zijn zaken die niet kunnen overeenkomen met duurzaamheid.

“Duurzaam beleggen democratiseren, dat is het doel.”

– Mijn impact

De missie van Towards Sustainability is om een breed en inclusief label te zijn, waar verschillende gradaties van duurzaamheid een plaats vinden. We willen geen donkergroen nichelabel zijn. Die bestaan en hebben hun waarde. Beide kunnen naast elkaar bestaan.

Towards Sustainability is het begin van de rit, een garantie op een minimale kwaliteit.

Wij willen vooral impact door onze omvang. Meer dan 750 producten van ruim 100 vermogensbeheerders hebben het label, goed voor meer dan 500 miljard euro. Het label is ook dynamisch, omdat de visie op duurzaam beleggen verandert net als de verwachtingen van beleggers. De voorwaarden zijn sinds de lancering al twee keer verstrengd en in de toekomst zullen we regelmatig bepaalde thema’s herbekijken. Het idee is de ambitie zo geleidelijk op te trekken. Het is niet de bedoeling dat fondsbeheerders afhaken. We willen ze net helpen en begeleiden.

Duurzaam beleggen democratiseren, dat is het doel. Mijn ambitie is dat beleggers eerst naar ons label vragen, als eerste stap in duurzaam beleggen. Heeft hun fonds het label niet, dan moet er misschien een alarmbelletje gaan rinkelen. Towards Sustainability is dus het begin van de rit, een garantie op een minimale kwaliteit. Wie dat wil, kan daarna nog verder gaan.


Disclaimer: Towards Sustainability is een partner van onze campagne. Zonder hun zeer gewaardeerde steun was deze niet mogelijk geweest.

Andere testimonials

Gratis e-book – Impact met je geld in 4 stappen

Met dit e-book leer je slimmer en vooral duurzamer om te gaan met je geld. Je zal de duurzame belegger in jezelf ontdekken, een plan leren opmaken en een aanpak vinden die werkt voor jou.

Scroll naar boven