Voor het klimaat telt elke cent

Voor het klimaat

telt elke cent

Hoe jouw steentje een kloof kan dichten

‘Voor het klimaat telt elke cent’, luidt de slogan van onze campagne. Maar wat bedoelen we daar precies mee? Duik onder in een wereld van grote getallen en kleine steentjes die toch een kloof kunnen dichten.

De klimaatcrisis is heel tastbaar geworden. Periodes van grote droogte gaan naadloos over in verwoestende overstromingen. De komende decennia zullen de gevolgen nog veel duidelijker voelbaar worden. Om de schade te beperken en ons aan te passen aan een sterk veranderend klimaat is geld nodig. Veel geld.

Een Grand Canyon van een kloof…

Er gaan al best veel middelen naar klimaatinvesteringen. Maar volgens veel berekeningen lang niet genoeg. Dat noemt men de financieringskloof of finance gap.

Hoe groot is die kloof precies? De berekeningen lopen uiteen, maar één ding hebben ze wel gemeen: de cijfers doen duizelen.

 

Tegen 2050 is 8.000 miljard dollar per jaar nodig 

Volgens een rapport uit 2021 van de milieudenktank Climate Policy Initiative zal het financieren van de energietransitie alleen al 4.500 miljard dollar per jaar vragen tegen 2030. Het informatiekantoor Bloomberg berekende dat er tegen 2050 ruwweg 8.000 miljard dollar per jaar nodig zal zijn om het doel van een klimaatneutrale economie te halen.

Ondanks grote Europese en Amerikaanse klimaatplannen met bijbehorende honderden miljarden komen de investeringen vandaag niet in de buurt van wat nodig wordt geacht.

Het tekort aan financiering is vooral duidelijk in ontwikkelingslanden en opkomende economieën. Die landen ontvangen minder dan een kwart van de klimaatinvesteringen, terwijl ze veel harder worden getroffen door de klimaatcrisis.

Hoe groot is die kloof nu precies? Het gaat om vele duizenden miljarden. De grafiek hieronder maakt één en ander duidelijk. Of wil je een nog meer sprekend beeld, denk dan aan de Grand Canyon.

… blijkt een kloofje te zijn

Hoe krijgen we die kloof gedicht? Het lijkt onbegonnen werk. Of niet? Eén gedachte biedt troost. Geld is er genoeg in de wereld. Zelfs zonder dat overheden zich nog dieper in de schulden hoeven te steken.

Volgens een studie van Boston Consulting Group bedroeg het financiële vermogen wereldwijd 255.000 miljard dollar in 2022. Rekenen we ook vastgoed en andere fysieke activa mee, dan verdubbelt dat bedrag.

 

Heel wat Belgen kunnen gerust een duit in het zakje doen. 

In ons land alleen al klokte het financiële vermogen, onze collectieve spaarpot zeg maar, in 2022 af op ruim 1.100 miljard euro of net geen 100.000 euro gemiddeld per Belg. Heel wat Belgen kunnen dus gerust een duit in het zakje doen.

Natuurlijk is dat vermogen heel ongelijk verdeeld en kan je al dat geld misschien niet zomaar in het klimaat investeren. Maar de cijfers plaatsen die gigantische financieringskloof wel in een ander perspectief.

Of hoe die kloof plots meer weg heeft van Le Fondry des Chiens, de Belgische versie van de Grand Canyon in de Ardennen.

Een steentje met een grote impact

Om de financieringskloof te dichten, hoeven we dus niet alleen naar de overheid te kijken. Ook velen van ons kunnen makkelijk een steentje bijdragen. Hoe klein ook, alle beetjes helpen. Of zoals de zanger Bram Vermeulen al wist, is een steen verleggen een bewijs van je bestaan (zie video onderaan).

 

Onderzoek toont dat je van duurzame keuzes gelukkiger wordt. 

Onderzoek toont bovendien aan dat je van duurzame keuzes gelukkiger wordt. Dat gaat ongetwijfeld ook op voor financiële beslissingen. Voel jij je niet een pak beter als je weet dat er met je geld iets ‘goeds’ gebeurt?

Om het plaatje compleet te maken, nog dit: je financiële keuzes zijn wellicht waar jouw grootste impact ligt. De Britse organisatie Make My Money Matter berekende bijvoorbeeld voor een campgane dat je pensioenfonds vergroenen 21 keer meer impact heeft dan vegetarisch eten, nooit meer vliegen en je energie verduurzamen samen. Om de Britten te parafraseren: je geld doet ertoe.

Over de impact van dat steentje en hoe je dat kan verleggen als belegger, lees je meer hier.

Lees meer

Gratis e-book – Impact met je geld in 4 stappen

Met dit e-book leer je slimmer en vooral duurzamer om te gaan met je geld. Je zal de duurzame belegger in jezelf ontdekken, een plan leren opmaken en een aanpak vinden die werkt voor jou.

Scroll naar boven