Voor het klimaat
telt elke cent
Voor het klimaat telt elke cent
Veel mensen vinden het klimaat belangrijk, maar voelen er weinig voor om zelf te beleggen. Beleggingsfondsen kunnen een oplossing bieden. Aan de hand van vijf vragen kom je te weten of een fonds ook goed is voor het klimaat.
Wanneer je wilt beleggen, komt er heel wat op je af. Beleggers vertrouwen daarom vaak op hun bankier of adviseur. Die zal je de pieren uit de neus vragen over je financiële situatie, beleggingshorizon, doelen en risicoappetijt. Het is belangrijk daarvoor de tijd te nemen.
Veel mensen krijgen vervolgens beleggingsfondsen voorgesteld. Die zijn makkelijk, want dan doen professionals het werk voor jou. Je profiteert dus van hun kennis en ervaring. Zelf moet je er weinig tijd insteken en bovendien zijn je beleggingen meteen goed gespreid.
Fondsen komen wel met wat kosten. Maar voor andere diensten die je uitbesteedt, moet je ook betalen, toch? Voor veel mensen zijn fondsen dus een logisch financieel product.
Een bank moet verplicht vragen of je duurzaam wilt beleggen.
Maar hoe weet je dan of je geld klimaatvriendelijk is belegd? Kan je je bank op dat punt wel vertrouwen? Hoe werkt jouw fonds eigenlijk? Wat gebeurt er met je geld? En maak je zo wel een verschil?
In eerste instantie moet een bankier vandaag verplicht vragen of je duurzaam wilt beleggen. Natuurlijk hopen we dat je ‘ja’ zal zeggen. Maar daarmee beland je in de wereld van Europese regels, zoals de SFDR, Taxonomie en PAI, een lettersoep die moeilijk te ontcijferen valt.
Om meer te weten te komen over de duurzaamheid van je fonds, stellen we daarom voor dat je zelf de volgende vijf vragen stelt:
Duurzaam beleggen kan op verschillende manieren. Of beter, er bestaan verschillende strategieën om dat concreet aan te pakken. Die strategieën goed begrijpen is de essentie van duurzaam beleggen. Ze staan dan ook centraal in de online-opleiding ‘Start met duurzaam beleggen in fondsen’ van Duurzaam Beleggen Academy.
Sommige mensen willen bijvoorbeeld niet langer investeren in fossiele energie of andere schadelijke activiteiten. Ze sluiten die daarom uit. Andere mensen willen enkel bedrijven of organisaties steunen die al goed scoren op het vlak van duurzaamheid of aan een transitie bezig zijn. Nog anderen willen enkel investeren in oplossingen voor de grote uitdagingen die zich stellen.
Vraag dus zeker welke strategieën een fonds gebruikt. Belangrijk om weten is dat fondsen die strategieën kunnen combineren. Ze sluiten bijvoorbeeld bepaalde sectoren uit, terwijl ze in andere sectoren in de meest duurzame bedrijven beleggen. Het is door die combinaties dat een fonds een eigen aanpak ontwikkelt.
We vinden het ontzettend belangrijk dat je blijft doorvragen tot je goed begrijpt hoe je fonds precies te werk gaat.
Een paar concrete voorbeelden:
Je ziet, de duivel zit vaak in de details. Het is daarom belangrijk dat je naar die details vraagt. Ben je niet tevreden met het antwoord, blijft dan gewoon doorvragen.
Er bestaan verschillende labels voor financiële producten. Het bekendste in België is het Towards Sustainability-label. Meer dan 700 financiële producten hebben dat label.
Je kan Towards Sustainability zien als een minimumstandaard. Om het label te ontvangen, moet een financieel product ten minste aan een aantal eisen voldoen.
Om het label te ontvangen, moet een financieel product ten minste aan een aantal eisen voldoen.
Het gaat om een combinatie van regels rond uitsluiting, impact, engagement, transparantie en verantwoordingsplicht. Meer informatie over de voorwaarden om het label te krijgen, vind je hier.
De voorwaarden worden elke twee jaar herzien. Zo is het label begin 2024 voor de tweede keer strenger geworden.
De filosofie achter die aanpak is om zo veel mogelijk financiële spelers mee te krijgen in het verhaal en de ambities geleidelijk op te trekken.
Natuurlijk mag een fonds ook veel verder gaan om de klimaatverandering tegen te gaan dan de vereisten voor het label voorschrijven.Op de website van Towards Sustainability vind je ook een handige tool om te zoeken naar fondsen en andere financiële producten met het label. Meer uitleg krijg je in de video hieronder.
https://vimeo.com/918843778?share=copy
In een fonds kunnen honderden beleggingen zitten. Het vraagt best veel om die allemaal te overlopen. Maar er zal je al veel duidelijk worden als je gewoon eens naar de grootste posities in het fonds vraagt.
Pols bijvoorbeeld naar de top tien. Als je vraagt hoe en waarom net die bedrijven zijn geselecteerd, zal je veel te weten komen over de aanpak van het fonds. Zie je meteen een aantal bedrijven die je niet bevallen, kan dat een signaal zijn dat dit fonds niets voor jou is.
Transparantie is essentieel in duurzaam beleggen. Sommige fondsen gaan daarom veel verder in de informatie die ze geven aan beleggers dan de wettelijk verplichte documentatie, die vaak nauwelijks te begrijpen is.
Er zijn bijvoorbeeld beheerders die op hun website bij elk bedrijf in het fonds een korte uitleg geven waarom precies dat bedrijf is geselecteerd. Dat geeft je als belegger veel inzicht in de methode en het selectieproces van het fonds.
Met deze vraag komen we ook op het terrein van de Europese regels rond duurzaam beleggen. Door die regels zijn verschillende categorieën van fondsen ontstaan.
Transparantie is essentieel in duurzaam beleggen.
In essentie zijn er nu twee soorten duurzame fondsen. De lichtgroene Artikel 8-fondsen hebben enkel duurzame kenmerken. Die gaan vaak niet zover in duurzaamheid. De donkergroene Artikel 9-fondsen hebben duurzame doelstellingen en gaan veel verder in duurzaamheid.
Heel belangrijk om weten is dat het niet om labels gaat. Daar is wel wat verwarring rond ontstaan. De regels gaan over hoe transparant een fonds is over de duurzaamheid van zijn beleggingen. Artikel 9-fondsen zijn dus vaak, maar niet noodzakelijk, de meest duurzame fondsen. Het zijn vooral de meest transparante.
Lees meer
Hoe jouw steentje een kloof kan dichten
Lees het artikel
Spaar en praat voor het klimaat
Lees het artikel
Drie manieren om te beleggen voor het klimaat
Lees het artikel
Vier wegen om zelf impact te maken
Lees het artikel
Gratis e-book – Impact met je geld in 4 stappen
Met dit e-book leer je slimmer en vooral duurzamer om te gaan met je geld. Je zal de duurzame belegger in jezelf ontdekken, een plan leren opmaken en een aanpak vinden die werkt voor jou.